Arts-Acupunctuur

In de opvatting van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (www.naav.nl) is acupunctuur geen alternatieve geneesmethode, maar juist een aanvulling op de reguliere geneeskunde. Het voegt iets toe.

Acupunctuur kan de natuurlijke weerstand vergroten en daardoor ziektes voorkomen. Met acupunctuur kunnen klachten worden verlicht en bepaalde ziektes worden genezen.

Acupunctuur beïnvloedt de energie-huishouding en zet het lichaam aan tot genezing. De reguliere geneeskunde gebruikt veelal medicijnen om een ziekte te behandelen of symptomen te bestrijden. Op zich is dat goed omdat de patiënt hiermee beter kan functioneren. Dit is vooral het geval in acute situaties; dan kan de reguliere geneeskunde worden verkozen boven acupunctuur.
Maar bij chronische ziekten kunnen de bijwerkingen van medicatie een grote rol spelen. Bij acupunctuur zijn er geen nadelige effecten van de bijwerking van medicijnen.

Acupunctuur beïnvloedt de energiestromen in het lichaam. Door het zetten van naalden op bepaalde punten wordt het lichaam geactiveerd om de balans in de energie-huishouding te herstellen. Binnen deze praktijk kan het dus zijn dat je regulier (verdere diagnostiek middels bijvoorbeeld laboratorium- of röntgenonderzoek, behandeling via medicatie), via acupunctuur of met Chinese kruiden wordt behandeld.

De Wereld Gezondheidsorganisatie stelde in 1979 een lijst op van indicatiegebieden voor acupunctuur.

Welke klachten kunnen met acupunctuur worden behandeld?

 • Allergieën, hooikoorts;
 • Slapeloosheid en vermoeidheidsklachten;
 • Maag- en darmaandoeningen;
 • Overgangsklachten;
 • Fertiliteit;
  Hart- en vaataandoeningen ( zoals hoge bloeddruk);
  Bewegingsapparaat;
  Zenuwstelsel ( zoals bv CVA en de ziekte van Parkinson);
  Gordelroos;
  Eczeem;
 • Overige stoornissen zowel lichamelijk als geestelijk (slaapstoornissen, angst, depressiviteit) en verslavingen (rook-, en eetverslaving).

Vergoeding: De meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoeden acupunctuur geheel of gedeeltelijk. U kunt dit zelf in de polisvoorwaarden nakijken.
Olivia Olivier en Maarten Holsheimer zijn lid van de NAAV (zie ook: www.naav.nl).
Er is geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist